Young Balance

Young Balance

Rente betalen over studieschulden

Bo Wiendels

Bo Wiendels

Student-ondernemer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rente betalen over studieschulden

Facebook
Twitter
LinkedIn

De rente op studieschulden was vijf jaar lang nul procent, maar per 1 januari 2023 zal dit veranderen. Studenten van het hbo en wo gaan 0,46% rente betalen over hun studieschuld. Voor mbo-studenten ligt dit percentage aanzienlijk hoger, namelijk 1,78%. Dit percentage geldt óók voor studenten die vóór 1 september 2015 geld geleend hebben voor hun studie.

Wat zijn de gevolgen van deze stijging?

Veel belangenorganisaties maken zich zorgen om de stijging van de rentepercentages, waaronder Studentenbond LSvb. Studentenbond LSVb: “Rente betekent dat studenten jaarlijks honderden tot duizenden euro`s extra moeten aflossen. De politiek zei altijd dat lenen voor je studie geen probleem is. Dat verhaal gaat dan niet meer op.” Volgens minister Dijkgraaf was het lenen tegen een rentepercentage van nul procent een unicum. In 1992 bijvoorbeeld, was de rente op een studieschuld maar liefs elf procent, maar in die tijd kreeg iedere student vijf jaar lang een basisbeurs. DUO meldt dat ze bepaalde situaties persoolijk beoordelen. Als je weinig verdiend, hoef je ook minder terug te betalen, aldus DUO.

Deze informatie is afkomstig van de NOS.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *